fredag 25 februari 2011

Gör ett armband/halsband av pärlor


Jag tänkte visa hur man gör dessa armband, det är väldigt enkelt. Det finns massor med olika storlekar på pärlorna på dessa bilder ovan har jag använt mig av 9/0 (längst till vänster, och mitten) 11/0 (längst till höger, längst ner) och 15/0 (dom två längst upp, längst till höger)

Ni kanske förstår nu att högre siffra i namnet betyder mindre pärla.Man kan även göra halsband. Du gör precis likadant men tar bara längre tråd, mer pärlor och syr längre =)
Detta behöver du:
Pärlor (finns att få tag i lite överallt, jag brukar köpa från ljuvating.se där finns det mycket fint och det är mkt snabb leverans..oftast har man det i brevlådan dagen efter man beställt)

En sax,

Tråd (Den ska vara tunn, som en sytråd ungefär men gärna lite starkare än en sytråd..fråga efter på en hobbyaffär där brukar det finnas)

Nål, jag har här använt size 10 på nålen, och pärlor 9/0. Du kan använda vilken nål du vill men se bara till så den kan träs igenom pärlan två gånger utan att pärlan spricker.

Pärlmatta (jag använder en enkom matta som är till för pärlor, dom är verkligen jätte bra och man slipper få alla pärlor på golvet. Har du ingen så kan man även använda en handduk, jag rek. då en kökshandduk, i en badhandduk händer det att man fastnar i tyget med nålen och pärlorna flyger iväg =)

..och ett spänne, jag använder mig av detta spänne då jag för det mesta gör dessa armband till barn och dom här är billiga, går oftast att köpa på storpack, tyvärr så kan barnet inte ta på sig det själv om man använder detta men det är inte helt enkelt och hitta en bra magnet lås som inte kostar en förmögenhet.


Här syr jag med dubbel tråd så att det ska hålla bättre, men tänk på att om du har mindre pärlor så är det inte säkert det går använda dubbel tråd då hålet är mindre.
Börja med att trä på en pärla på tråden och knyt sedan ihop ändarna genom att först snurra vänster tråd två varv runt den högra, snurra sedan höger tråd två varv runt vänstra, dra åt ordentligt.. Klipp av stumparna så dom är ca 5 mm långa.


Trä på 6 st pärlor (du ska ha sammanlagt 7) och dra dom över knuten. Sy igenom sista pärlan från nålen, alltså den du först trädde på tråden.Vänd alltid arbetet så att tråden kommer ut åt höger (vänster om du är vänsterhänt) så är det lättare och se vart du ska sy nästa gång. Trä på 4 st vita pärlor och sy genom 2:a pärlan (när man broderar med pärlor räknar man aldrig med den pärla som tråden kommer ut genom)

Vänd arbetet och trä på 4 st rosa pärlor och sy genom 2:a pärlan. Fortsätt och vända såhär tills du har önskad längd på armbandet.


Fortsätter du så och syr varannan med 4 vita och 4 rosa kommer mönstret se ut såhär.


Om du istället tar 1 rosa och 3 vita varje gång kommer ditt mönster bli såhär.Tar du 2 rosa och två vita varje gång får du detta mönster.


Om du använder dig av tex 3 färger och tar först 4 av en färg sen 4 av den andra osv så kommer mönstret bli som på dom två armbanden längst upp till vänster på den första bilden jag visade. Det är bara forsätta blanda färgerna och se vilka mönster du får, ett tips..gör ett armband där du bara testar olika mönster som du sedan kan spara och titta på nästa gång du ska göra ifall du inte minns hur det blev.

Spännet går bra och sy på i efterhand men jag brukar göra såhär, på sista vändningen trär jag på två pärlor, spännet och sen två pärlor till sen fäster jag tråden. Ringen på själva låsdelen går att öppna med tång så den klämmer jag bara dit på andra sidan.

Vill du istället göra ett halsband med ett hänge längst ner sy då så att tråden kommer ut i mitten och trä på pärlan, trä på en mindre pärla (denna måste vara så stor att den stoppar i hålet annars kommer pärlan falla av) och sen tillbaka genom den stora pärlan igen och föst tråden. Du kan självklart även hänga på nåt annat än en pärla, sy då bara fast det eller använd en ring.

Så nu är det bara sätta igång och tillverka egna armband, jag gjorde några armband och kortare halsband till mina brorsdöttrar som blev väldigt nöjda =)

Är det något du inte förstår eller som jag missat så lämna gärna en kommentar så ska jag gensat fixa till det =)

2 kommentarer:

  1. Det hade varit praktiskt om man kunde klicka på bilderna och få dom större, det verkar inte funka nämligen. :(

    SvaraRadera
  2. gud vad fint! fan vad sugen jag blev på att göra egna nu. Vad duktig du är!

    SvaraRadera